Att sälja sin bil

Ibland kommer man till en punkt när det är dags att sälja sin bil. Kanske behöver man pengar till annat, eller så är det dags att skaffa större bil när familjen växer. Men det som inte alla har koll på är att det faktiskt finns flera sätt att sälja sin bil på. Vissa av sätten innebär mer jobb, men å andra sidan kanske man kan få lite mer betalt. Här tar vi upp några olika sätt att sälja sin privata bil på.

Sälja bilen via bilförmedlare

Ett alternativ kan vara att sälja sin bil via en bilförmedlare. Då tar förmedlaren in bilen och gör en rättvis bilvärdering och så tar de över försäljningen och bilen. Du som säljare får de pengar förmedlaren värderat bilen till och sedan kan du göra vad du vill med pengarna. När du ska sälja bilen till en bilförmedlare får du antingen köra bilen till förmedlaren, eller så kommer någon och hämtar den.

Använda bilen i inbyte

Ett annat alternativ kan vara att använda bilen som inbyte när du ska köpa en annan bil. Det förutsätter förstås att du hittar en bil du vill ha, och att personen eller företaget som säljer bilen accepterar ett inbyte. I regel får man inte mycket pengar för bilen om man använder den som inbyte, men man kan i alla fall få ett par tusenlappar. Ju bättre skick den bil du byter in är i, desto mer pengar kan du få. Har du en värdefull bil och vill byta till en billigare sådan kanske bytet kan gå jämnt upp.

Sälja bil privat

Det alternativ som kanske kräver mest arbete från säljarens sida är att försöka sälja bilen privat. Väljer man det här alternativet måste man annonsera i olika medier. Man måste också låta köpare provköra bilen, och man behöver lägga tid på kommunikation med eventuella köpare. Dock kan man i regel få mer betalt här jämfört med när man säljer bilen via en bilförmedling.

Värdera bilen rätt

Att värdera sin bil rätt är inte helt enkelt. Ett bra tips är att titta online för att se vad bilar av samma modell ligger på i pris. Är din bil i bättre skick, eller om den inte gått så långt kan du ofta ta ut lite mer. Har du en bil i sämre skick bör du vara beredd på att få mindre pengar för den.

Rekommenderade artiklar