Att trimma sin bil

Om man vill ha lite fler hästkrafter i sin bil kan ett alternativ vara att trimma den. Det finns lite olika sätt att trimma sin bil på och en del av dem är mer komplicerade än andra. Men är det lagligt att trimma sin bil, och kan man trimma alla bilar?

Att trimma diesel- och bensinbilar

De allra flesta dieselbilar kan faktiskt trimmas. Genom företaget dieseltrim kan man enkelt optimera och trimma bilen bara genom att ansluta en apparat till bilens OBD-uttag. Samma sak gäller om man har en bensinbil. Det här är ett väldigt enkelt sätt att trimma bilen på.

Kan alla bilar trimmas?

Nej, alla bilar kan inte trimmas. Elbilar är inte helt lätta att trimma och hybridbilar kan inte heller trimmas. Man kan tycka att en bil som går på biogas ska kunna trimmas eftersom de nästan har samma typ av motor som en bensinbil men så är inte fallet. Om man har en bil med annat drivmedel än bensin eller diesel bör man alltså vara beredd på att den inte kan trimmas eller optimeras.

Är det lagligt att trimma sin bil?

Ja, överlag är det lagligt att trimma sin bil. Det måste dock göras på ett säkert sätt och dessutom kan det finnas olika regler för olika biltyper. Ibland kan det till exempel krävas att man gör en ny registreringsbesiktning om man trimmar bilen för mycket. Känner man sig osäker bör man alltid läsa på mer innan man trimmar eller optimerar.

Kan man trimma bilen själv?

Ja, det går att trimma bilen på egen hand. Men känner man sig inte helt säker kan det vara klokt att ta hjälp av någon som kan. Om man gör en chiptrimning eller om man optimerar via OBD-porten brukar det inte innebära någon katastrof om man gör fel, men det finns inga garantier för att motorn eller bilens andra delar inte skadas.

Rekommenderade artiklar