Begagnad bil – saker att tänka på

Det är inte alla av oss som har råd att köpa en ny bil. Som tur är finns det möjlighet att köpa begagnade modeller. Dessa är givetvis billigare jämfört med fabriksnya bilar, dock tillkommer det inga garantier. Skulle det därför uppstå ett problem måste du som ägare bekosta alla reparationer själv. Det här är endast något som är viktig att tänka på vid köp av en begagnad bil. Här nedan kommer vi att gå igenom några fler viktiga saker, läs gärna igenom dessa ifall du funderar på att köpa ett begagnat fordon.

Du kan behöva nya däck

Däcken är en av delarna på bilen som slits som mest. En vintersäsong utan någon snö kan vara allt som krävs för att dina dubbdäck slits ut helt och hållet. Skulle du köra din bil väldigt ofta kommer det heller inte ta särskilt lång tid innan sommardäcken är slutkörda, framförallt inte om du tycker om att göra så kallade rivstarter. Har du hittat en begagnad bil som du är intresserad av bör du dubbelkolla däcken. Ibland säljs det nämligen endast en bil med sommardäck, eller med vinterdäck, och inte med båda varianterna vilket innebär att du måste köpa dessa separat.

Provkör alltid

Innan du skriver under kontraktet eller genomför en betalning är det väldigt viktigt att du provkört bilen. Under provkörningen är det viktigt att du kör både i låg och hög hastighet. Du bör även göra ett par hastiga inbromsningar och svänga ordentligt. Kort sagt bör du verkligen testa bilen så bra du kan. Se ifall det är någonting som låter konstigt eller om bilen reagerar fel när du svänger. Om möjligt rekommenderas det även att du åker förbi en besiktning ifall det är ett bra tag sedan bilen besiktigats.

Byta delar

När du tar en titt på bilen bör du vara extra noga när det kommer till hjullager, stötdämpning och bromsarna. Det är nämligen inte ovanligt att dessa delar har blivit slitna. Det är även dessa delar som kommer kosta en hel del ifall de skulle behöva bytas ut. Bromsarna, stötdämpningen och hjullager är även de delar som kan leda till mer allvarliga problem.

Skatt och andra avgifter

En sista sak du bör tänka på när du ska köpa en begagnad bil är skatt samt andra eventuella avgifter. Kolla alltid upp att säljaren har betalt alla bilens avgifter, som bilskatter, parkeringsanmärkningar och trängselskatteavgifter. Dessa avgifter kan nämligen följa med till dig som ny ägare, alltså du blir då skyldig att betala dessa skulder. Detta kan leda till att du betalar en större summa än vad bilen egentligen är värd. Ibland kan det dessutom leda till att du inte får köra bilen förrän skatteskulden är betald.

Rekommenderade artiklar