Köpa bil från bilhandlare

Vågar du inte ta chansen att köpa en begagnad bil, utan vill istället skaffa dig en ny? Då kommer du antagligen att vända dig till en bilhandlare. Men trots att det är säkert att köpa från bilhandlare finns det ett antal saker som du bör känna till först.

Viktigt att känna till

Vilka regler och villkor som gäller när du köper en ny bil kan variera lite mellan olika bilhandlare. Men de saker nämnda här är de allra vanligaste du kommer stöta på. Dock rekommenderas det alltid att du kollar upp vad som gäller för just den bilhandlare du besöker.

  • Konsumentköplagen kommer skydda dig.
  • Du får reklamationsrätt i tre år.
  • Köpeavtalet och varudeklarationen är sanningsenlig. Du kan alltså lita på dessa.
  • Om du önskar kan du begära en varudeklaration. Den innehåller allt du behöver veta om skicket på bilen.
  • Skulle du ångra dig för bilköpet har du rätt att avbeställa den innan leverans.

Andra saker som är bra att känna till är att hos vissa kan du faktiskt lämna din gamla bil. Den ingår då som en del av vad du måste betala för din nya bil.

Ersättning

Skulle bilhandlaren vara ansluten till Motorbranschens Riksförbund, MFT, innebär det att de följer utslagen hos ARN, Allmänna Reklamationsnämnden. Skulle det uppstå en tvist efter du gått igenom med köpet kan MRF gå in och garantera att du får en ersättning vilket innebär att du inte förlorar lika mycket pengar.

Korrekta köpekontrakt

En annan positiv sak du kan förvänta dig när du besöker en bilhandlare är att de förbinder sig alltid till att upprätta de korrekta köpekontrakten samt varudeklarationen. Du behöver inte oroa dig för att bilen ska ha något fel och det är inte lika viktigt att du undersöker den.

Reklamationsrätt

När du köper en bil från bilhandlare kommer du även få reklamationsrätt i hela tre år. Denna gäller ifall du skulle upptäcka ett fel på bilen som inte antecknats i varudeklarationen. Reklamationsrätten gäller dessutom ifall bilhandlaren inte säljer bilen tillsammans med garantier. Firman blir skyldig att åtgärda felet på bilen. Reklamationsrätten ger dig även rätt att häva köpet om du inte vill få felet fixat.

Det viktiga att komma ihåg gällande reklamationsrätten är att den endast gäller ”fel du hade kunnat förvänta dig” utifrån skicket och priset på bilen. Så skulle du köpa en bil för 25 000 kronor och inte 250 000 kronor kan du förvänta dig att skicket inte är det allra bästa.

Rekommenderade artiklar