Sälja bil – själv eller till företag?

Har du bestämt dig för att sälja din bil? Då finns det ett par vägar du kan välja mellan. Den första innebär att du sköter allting själv. Alltså allt från bilens värdering tills du ger den nya ägaren nycklarna. Det andra alternativet är att du säljer bilen till en bilfirma, eller annat företag, som sedan säljer den vidare. De sköter då hela affären.

Det bästa alternativet

Vilket alternativ som är bäst är något du måste avgöra själv. Det finns för- och nackdelar med båda. En sak som du bör komma ihåg är att bilhandlare har ibland krav, till exempel att de endast köper bilar som har kört ett visst antal mil eller har en viss ålder. Skulle din bil inte uppfylla kraven måste du istället sälja bilen själv.

Ett tips på hur du kan välja vilket alternativ du ska använda dig av, sälja privat eller via bilfirma, kan du skriva ner alla för- och nackdelar. Att sälja bilen privat innebär ofta ett bättre pris, men du måste lära dig allt om köpekontrakt och andra dokument. Om du säljer via företag kan du däremot lämna ifrån dig dina nycklar i stort sett direkt. Du behöver dessutom inte tänka på annonsering och liknande.

Om du har svårt att lista ut vilket alternativ du ska välja kan du prata med en bilhandlare. Ta reda på hur mycket de skulle betala för din bil samt vilka krav de har. Detta kan göra det mycket lättare för dig att se vilket alternativ som känns bäst.

Rekommenderade artiklar