Exportera bil från Sverige – detta ska du tänka på

Under många år var det svenskarna som valde att importera bilar från andra länder – främst Tyskland och Österrike. Under åren har dock den svenska kronan försvagats och marknaden ser idag ganska omvänd ut. Det innebär att allt fler väljer att köpa svenska bilar och importera dessa till sina egna länder.

Ska du exportera en bil från Sverige till ett annat land finns det flera saker du bör ha i åtanke. Du kommer till exempel att behöva få hjälp med ett ursprungscertifikat från ett seriöst företag, så att du kan visa fordonets ursprung för tullen. Legalisering.se hjälper dig med hela ursprungscertifikatet såväl som översättning av dokument.

Exportera bil – bästa tipsen!

Som säljare behöver du egentligen inte bry dig om hur själva exporten går till, däremot kommer du behöva hantera allt det administrativa. Det innebär t.ex. ursprungscertifikat såväl som att avregistrera bilen hos Transportstyrelsen.

  • Säkerställ att köparen tecknar en försäkring. Här rekommenderar vi en tillfällig försäkring som är framtagen för just import och export och som är giltig i ca 30 dagar.
  • Se till att det finns ordentliga och detaljerade kvitton på bilförsäljningen. Du kommer att behöva det när du ska sätta in pengarna på banken eller behöver redovisa en stor överföring.
  • Säkerställ att du har fått köpeskillingen innan du lämnar över bilen. Detta är något som du kan prata med köparen om redan i förväg, för att säkerställa att ni förstår varandra. Större överföringar mellan olika länder kan ibland ta några dagar.

Rekommenderade artiklar